Protez Diş Tedavisi

Diş tedavisinde en son tercih edilmesi gereken diş protezleri çoğunlukla diş çürümesi, dişin kırılması ya da dolgunun yetersiz kalması gibi diş kayıplarına neden olan durumlarda o dişin veya dişlerin görevini üstlenmek amacıyla uygulanır.

Protez uygulamasında kişinin var olan sağlıklı dişlerinin korunması esastır. Diş protezi, kişinin kemik rengine en uygun tonlarda üretilir. Böylece kişinin protez diş rengi, doğal bir görünüme sahip olur. Diş protezi uygulamasında temel amaç kişinin kaybedilen çiğneme fonksiyonunun geri kazanılmasıdır. Tüm bunların yanı sıra kırılmış, rengi değişmiş ya da şekil bozukluğu olan dişlerin yarattığı psikolojik etkiler de ortadan kaldırılmış olur.

Kahramanmaraş Vip Dent Yrd. Doç. Dr. Abdurahman KÜÇÜKÖNDER kalitesiyle harika dişleriniz olabilir.Hemen bir randevu alabilir ya da bizi arayabilirsiniz.

Diş protezlerinin genel anlamda sabit ve hareketli olmak üzere iki farklı türü bulunur.

Sabit Protez

  • Sabit protezler, adından da anlaşılacağı üzere hastanın takıp çıkaramayacağı, dişe bağlı olan sabit diş protezleridir.
  • Sabit diş protezleri, hastanın kendi dişinden üretilir.
  • Sabit protezler az diş kaybı yaşamış olan hastalara uygulanır. Tedavi yaklaşık 10 günde tamamlanır.
  • Sabit diş protezlerinin ömrü 6-8 yıl kadardır. Hastanın ağız içi bakımı ve protezlerine nasıl baktığı süreyi uzatıp kısaltabilir.
  • Eski dişin yerine takılan sabit protez dışarıdan tıpkı hastanın kendi dişi gibi görüneceğinden, estetik kaygı yaşayan hastalarda bu yöntem tercih edilmektedir.

Hareketli Protez

Sabit protezin aksine hastanın takıp çıkarabildiği protez türüdür. Genelde, diş kaybı çok olan hastalara uygulanır. Eğer hasta bölüm bölüm diş kaybı yaşamışsa hareketli protezi bölümlü takılır, toplu bir diş kaybı mevcutsa da hareketli tam protez takılır. Hareketli protezin takılma aşamaları şu şekildedir:

  • Hastanın diş kaybına bakılır ve bu doğrultuda hareketli protezin bölümlü mü yoksa tam mı takılacağına karar verilir.
  • Ardından hastanın diş ölçüleri alınır ve gerekliyse geçici diş takılır.
  • Protezler hazırlandıktan sonra hasta kullanmaya başlar.

Hareketli Protez İle Sabit Protez Arasındaki Farklar

⭐ Hareketli protez, sabit proteze göre daha uzun süren bir hazırlık aşamasına sahiptir.

⭐ Hareketli protezin yapımı 2-3 hafta sürer.

⭐ Hareketli protezi sadece yaşlı insanların kullandığı önyargısı yüzünden hastalar hareketli protezi tercih etmemektedir, fakat toplu diş kayıplarında hareketli protez takmak zorundadır.

⭐ Hareketli protez takan bireyler, ağız içinde protezi hisseder, öksürdüklerinde ya da konuştuklarında protezin hareket ettiğini fark ederler.

Bazı hareketli protezlerde diş kesimine ihtiyaç kalmadan kısmi diş eksiklikleri tamamlanabilir. Ayrıca, implant tedavisine göre daha hızlı ve daha ekonomik bir tedavi seçeneğidir.

Alışmak için 1 aya varan bir süre gerekebilir.

Protezler ilk takıldığında; dişler, dil, dudak ve yanak protezin varlığına alışana kadar  bazı seslerin çıkarılmasında sorunlar olabilir. Bu durumda yüksek sesle ve ayna karşısında sürekli kitap okunmalı ya da konuşulmalı. Zamanla konuşma problemi tamamen ortadan kalkacaktır.

Protezlere hızla alışabilmek için ilk zamanlar, protezin yemek sonrası temizlenip hemen takılması ve geceleri çıkarılmaması önerilir. Ancak daha sonra protezin oturduğu yumuşak dokuların dinlenebilmesi için gün içinde yalnız kaldığınız zamanlarda veya geceleri protezleri çıkarmanız gerekir.

Yemeklerden sonra protez çıkarılarak ağızdaki dişler, diş fırçası ve diş macunuyla temizlenmelidir. Hareketli protezler ise macun kullanmadan ayrı,yumuşak bir  diş fırçası ve sıvı sabun ile temizlenmelidir. Ağız dışında kaldığı sürede temiz içme suyu içerisinde bırakılmalıdır. Bekleme suyunun içerişine herhangi bir kimyasal eklenmemeli ve sıcak su kullanılmamalıdır. Haftada bir defa temizleme tabletleri kullanılmalıdır.

Vipdent kalitesiyle sağlıklı bir gülüş için hemen online randevu alın.