Dolgu Tedavisi

Ağız içinde doğduğumuz günden beri bakteriler yaşamaktadır. Zamanla bu bakteriler sağlıksız beslenme, stresli yaşam, hormonal bozukluklar ve ağız hijyeninin yeterince sağlanamaması gibi çeşitli nedenlerden ötürü dişlerin dış yüzeyinden başlayarak dişleri yıkıma uğratırlar.  Yıkıma uğrayan kısımlar fonksiyonlarını kaybederler. Zamanla bu yıkım ilerleyerek dişin tamamen kaybına bile neden olabilir.

Dişlerin bu yıkıma uğrayan kısımlarının temizlenerek yerlerinin çeşitli özelliklerdeki maddeler ile doldurulma işlemine dolgu yapma denir. Bu işlem dişlerde oluşan yıkımı durdurmak, fonksiyon kayıplarını gidermek ve dişlerin estetik açıdan güzel görünmesi içindir. Yani dolgu, dişi en az hasarla kurtarmak için yapılır.

Farklı özelliklerde dolgular mevcuttur. Diş hekiminiz sizin için en uygun dolgu türüne karar verirken çürüğün büyüklüğünü, onarımın ne boyutta olması gerektiğini, ağzınızın hangi kısmında dolgu işleminin yapılacağını, dolguda kullanılan maddelere karşı alerjiniz olup olmadığını ve dolgunun maliyetini göz önünde bulundurarak size bilgi verecektir.

Hangi Çeşit Dolgular Vardır ?

Altın dolgular: Altın inleyler, dişeti hastalıklarına karşı iyi toleransa sahiptir ve 20 yıldan daha uzun süre kullanılabilirler. Bununla beraber, en pahalı seçimdir ve birden fazla seansta uygulanır. Paslanmaz ve çiğneme gücüne dayanıklıdır.

Amalgam (gümüş) dolgular: Altın dolgudan daha ucuzdur. Aşınmaya karşı dirençlidir. Bununla beraber, koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit dolgu maddelerine göre dışardan bakıldığında daha kolay fark edilirler. Genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir. İçerisinde cıva bulunduğundan dolayı cıva alerjisi olan kişilerde kullanımı önerilmez.

Kompozit reçine: dişinizle aynı renktedir ve bu nedenle doğal görünüm istendiğinde kullanılır. Ayrıca kırık ve çatlak dişlerde de bu dolgu yaygın olarak kullanılır.

Kompozit, zamanla kırılıp aşınabileceğinden dolayı büyük boşluklu dolgular için ideal bir malzeme olmayabilir. Ayrıca çay, kahve veya tütünden dolayı lekelenebilir ve diğer dolgu tipleri kadar uzun süre kullanılamazlar. Genel olarak 3 ile 10 yıl kullanılabilirler. Maliyetinin düşük olması kompozit dolgunun tercih edilme sebeplerinden biridir.

Porselen dolgular: Diş rengine uygun üretilebilir ve lekelenmeye karşı dirençlidirler. Porselen restorasyon genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplar. Maliyeti altına yakındır.

Dolgu Yapım Aşaması

⭐ Dolgu uygulanacak bölgenin ilk olarak röntgeni çekilir.

⭐ Ardından teknolojik aletler ile içi boşaltılır.

⭐ Çevresi ve dişin içi temizlenir.

⭐ Uygulanacak olan madde seçilerek hekim tarafından hazırlanır.

⭐ Sonra temizlenen diş içerisine doldurulur.

⭐ Kısa sürede donması için ışın cihazı kullanılır.

⭐ İhtiyaç olursa hekim inceltme, kesme, alçaltma işlemi yaparak tedaviyi tamamlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

⭕ Dolgu yaptıran hastalar, birçok yönden daha dikkatli olmak zorundadır.

⭕ Soğuk ve sıcak gıdalar dolgulara zarar verir.

⭕ Sert ve kabuklu yiyecekler, dolguların kırılmasına neden olacağından bu tarz yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

⭕ Sigara, nargile gibi nikotin içeren tütün ürünleri kullanılmamalıdır.

⭕ Günlük diş fırçalanmalı, ağız içinde bakteri oluşumu önlenmelidir.

⭕ Kola, alkol, gazoz gibi asit barındıran içecekler, dolgunun yıpranmasına sebebiyet verir.

⭕ Tırnak yeme rahatsızlığı, gece diş gıcırdatma dolgulara zarar vermektedir ve ömürlerini kısaltmaktadır.

Dolgu yapımında genellikle lokal anestezi yapılır. İşlem esnasında herhangi bir acı hissetmezsiniz.

Diş hekiminiz, çürüğünüzün doldurulmasının gerekip gerekmediğini saptayabilir. Diş muayenesi sırasında, her diş yüzeyini incelemek için diş hekiminiz küçük bir ayna kullanır.

Anormal görünen her şey özel bir cihazla yakından kontrol edilir. Diş hekiminiz ayrıca, ağzınızın bir bölümünün röntgenini çekmek isteyebilir.

Vipdent kalitesiyle sağlıklı bir gülüş için hemen online randevu alın.