Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk diş hekimliği doğum anından ergenlik döneminin sonuna kadarki dönemde çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.

Bu geçen sürede diş sürme bozukluklarının takip edilmesi ve bunların önlenmesi, süt dişleri ve kalıcı dişlerde olan çürüklerde tedavi uygulanması, erken diş çekimi sonucunda dişsiz alanların bozulmaması için farklı aygıtlar uygulanarak korunması gibi farklı uygulamalar yapılmaktadır.

Kahramanmaraş Vip Dent Yrd. Doç.Dr. Abdurahman KÜÇÜKÖNDER ile çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı emin ellerde. Ayrıntılı muayene için hemen randevu alabilir veya bizi arayabilirsiniz.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri; çocuğun düzgün beslenmesi,daimi dişler için gerekli olan yeri korumaları ve sürmeleri süresince onlara rehberlik etmeleri, estetik ve konuşurken harflerin doğru çıkarılmasının sağlanması, çene kemiği ve kaslarının normal gelişimleri için gereklidir. Bu nedenle geçici dişler olarak görülmemeli ve bakımlarına özen gösterilmelidir.

Pedodonti Tedavileri

⭐ Süt dişi dolguları

⭐ Süt dişi kanal tedavileri

⭐ Fissür örtücü uygulamaları

⭐ Flor uygulaması

⭐ Yer tutucular

⭐ Ağız hijyeni eğitimi

⭐ Beslenme alışkanlıklarının kazandırılması

⭐ Kötü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb.) durdurmaya yönelik tedaviler

Günümüzde erken dönemde biberon çürüklerinin gelişmesi nedeniyle, çocuklara yapılacak ilk diş muayenesi bir yaş civarında olmalıdır. Ayrıca bu şekilde hareket etmenin çocuklarda doktor korkusunu engellediği belirlenmiştir.

 

Dişlerini kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce, günde iki defa fırçalamaları sağlanmalıdır. Çocukların flor alması sağlanmalıdır. İçme suyundan, flor tabletlerinden, gargaralardan, florlu diş macunlarından ve diş doktorunun yaptığı uygulamalardan flor alması sağlanmalıdır. Fakat fazla florun zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çocukların öğün aralarında yiyeceği abur cubura dikkat edilmelidir. Şeker ve nişasta içeren yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar.

Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.

Bebekler ortalama 6 aylıkken ilk dişlerini çıkarırlar. Dişler çıkmadan önce bebeğin salyasında artış, diş etlerinde tümsekleşme, kaşınma, huzursuzluk, uykusuzluk, ateş ve ishal gözlenebilir.Bebeğin kaşıntısını rahatlatmak için kalın kesilmiş ve soğutulmuş havuç, salatalık gibi sebzeler ile yine buzdolabında soğutulmuş diş kaşıyıcıları bebeğe verilebilir. Diş hekimine danışılarak diş jelleri kullanılabilir.

Dişler sürmeye başlamıştır.  Bu dönemde ağız temizliği yapılmadığı takdirde çürük oluşumuna sebep olan bakteriler bebeğin ağzında yer edinerek dişler çıktıktan sonra çürük gelişimine yol açacağı için bebeğin ağız temizliğine önem verilmelidir.

Beslenmelerden sonra ve uyutmadan önce bebeğin ağız içi gazlı bezle silinmeli, dişleri yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla diş macunu kullanılmadan hafifçe fırçalanmalıdır.  Yalancı emzik kullanılıyorsa kesinlikle şekere, bala vb. batırılmamalıdır. Gece son beslenmeden sonra su içirilmelidir.

Bebekler 12 aydan itibaren artık çocuk diş hekimine götürülmeye başlanmalıdır. Çocuk eğer ağzını çalkalayabiliyorsa çocuğun dişleri yumuşak bir fırçayla fırçalanmalıdır. Süt dişleri, sürmesini tamamlamak üzere olduğu için çocuğun ağız bakımına  gerekli önem verilmelidir.

Vipdent kalitesiyle sağlıklı bir gülüş için hemen online randevu alın.